Hortenzia a kertben

Az utóbbi évek egyik leglátványosabban fejlődő növénye. Régebben nehezen nevelhető kényes növényként ismertük és kevés szerencsés adottságú kertben láthattunk méretes, gazdagon fejlődő bokrokat. Mára az intenzív nemesítésnek hála szinte minden kertbe sikerrel ültethető, legyen szó árnyékos vagy napos helyről, lazább vagy kötöttebb talajról. Varázslatos színváltozatokból, különböző méretekből választhatunk igényeinknek megfelelően. És ha egyszer ültettünk hortenziát, nehéz ellenállni a szépségüknek és könnyen megszállott gyűjtővé válhatunk!:)

kínálatunk - az aktuális készletről, kérjük érdeklődjön Kertészetünkben

Kerti hortenziák - Hydrangea macrophylla

Romantikus hangulatot árasztó lombhullató cserjék. Angol stílusú kertek elengedhetetlen növénye. Nagy labdaszerű virággömbjeinek színe a fehértől a sötét liláig változhat. Indikátor növény, savanyú talajon kék, lúgos talajon rózsaszín virágot hoz. Félárnyékos helyek növénye, jó vízellátottságú talajban érzi jól magát. Tavasszal érdemes visszametszeni a bőséges virágzás érdekében.

Érdeslevelű hortenziák - Hydrangea aspera/serrata/villosa

Terebélyesebb, magasabb lombhullató cserjék, mint a kerti hortenziák, ezért inkább szoliterként ültessük. Semleges vagy savanyú talajt kedvelnek. Naposabb helyre is ültethető öntözés mellett. Metszeni nem szükséges. Ernyős, lepkecsalogató virágzatán a belső, termős szirmok lilák, a külsők fehérek, melyek a virágzás előrehaladtával rózsaszínessé válnak. Levélszínük sötétzöld, egyes fajtáknál barnás-vöröses árnyalatú. Cotton Candy változat egy alacsony fajta, mindössze 90cm-es termetével.

Cserjés hortenziák - Hydrangea arborescens

Terebélyes lombhullató cserje, amit nyáron szinte teljesen elborítanak az apró fehér vagy rózsaszín virágokból összeálló gömbvirágzatok. Jól tolerálja a meszesebb talajt és a napra ültetést, de öntözést igényel. Sövénynek is látványos. Virágzata jól szárítható, télen is díszít, vagy gyönyörű száraz csokrot készíthetünk belőle. Ősszel vagy tavasszal erősen metszük.

Bugás hortenziák - Hydrangea paniculata

Tölgylevelű hortenziák - Hydrengia quercifolia

2-3m magasra növő cserje. Levelei a tölgy leveléhez hasonlóak, mélyen karéjosak. Őszi lombszíne narancs-vörös. A nagyméretű virágbugák a dús lombozat fölött helyezkednek el. Májustól júliusig nyíló fehér vagy rózsaszín virágai a virágzás előrehaladtával sötét rózsaszínűek lesznek.
Félárnyékos vagy árnyékos helyeket kedveli, semleges vagy savas kémhatású talajt igényel. Közepes vízigényű.

Kúszó hortenziák - Hydrengia anomala petiolaris

Lombhullató kúszó növény. Levelei szinte szív alakúak, sötétzöldek, ősszel sárgás árnyalatúak. Mutatós, csipkés, fehér virágait júniusban hozza. Erőteljes növekedésű, télálló kúszócserje, 10 méter magasra is felkapaszkodik.  Évente fél-1 méterrel nő. Támasztékot igényel. A kúszó hortenzia nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben. Kedveli, ha földje kissé nyirkos. A kúszó hortenzia még számára kedvező körülmények között is lassan alkalmazkodik a környezethez, ezért ez idő alatt viszonylag lassan fejlődik.Metszeni nem kell, de az első virágzásra több évet kell várni. Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló.

Japán kúszó hortenzia - Schizophragma hydrangeoides

Lombhullató kúszó növény. Magassága: 6-9m. Az akár 30 cm átmérőt is elérő, világos-rózsaszín virágait fényes szív alakú levelei felett, július-augusztusban hozza. Léggyökerekkel kapaszkodik. Félárnyékos-árnyékos helyre ültessük.

Még nincs fiókja?