A hónap növénye: a hunyor

Titokzatos, varázslatos évelő vagyok.

A tavaszra éhes kertésznek igazi csemege, mivel akár tél közepétől hozom elbűvölő virágaimat az ártatlan hófehértől a sejtelmes lilán át a szenvedélyes majdnem feketéig. 

Kecses hosszú és vékony virágszárakat nyújtok ki lombozatom fölé és mint megannyi harang bókolnak látványos porzós virágaim a szárak végén. Nyáron szép dús, mélyzöld lombommal díszítek és nyújtok szép hátteret a későbbi virágoknak. 

Lehetek örökzöld és lombhullató. Akár 60cm-re is megnövök!

Szeretem a nedves, tápanyagdús nedves talajt, de a tőzeges savanyú talajon nem fejlődök szépen. Félárnyékban érzem jól magam, ahol vagy délelőtt vagy csak délután ér a nap. 

Szép vagyok hóvirág, tulipán, jácintok, és primulák között, és különösen kedvelem  a páfrányok és árnyliliomok társaságát. Kedvenc évszakom a tél, ha lombbal takarsz ne félts tőle! Ne ültess át folyton – akkor sokáig élek.

Vigyázz velem! Minden részem mérgező – ez már ismert volt az ókori népek előtt. A gonosz szellemek elűzéséhez használtak fel, gyökeremből készített port a középkorban fülzúgás, kelés, görcs ellen alkalmazták. 

Fajtái

Helleborus niger – Feketehunyor

Karácsonyi rózsa – a monda szerint egy fiatal lány földre hullott könnycseppjeinek helyén nőtt ki, aki akkor fakadt sírva, amikor nem tudott a Kis Jézus születésének alkalmára ajándékot vinni Betlehembe.

Nevét fekete gyöktörzséről kapta. Virága vakítóan fehér, vagy halványsárga. Őshazája a Balkán, az Apenninek és az Alpok mészkővonulatai. 

Decembertől márciusig virágzó középtermetű, örökzöld növény 15-30cm

Vadon is megtalálható, a természetben védett növény.

h_niger1
helleborus_blushing_bridesmaid_bloom

Helleborus orientalis – Keleti hunyor

Februártól egészen áprilisig virágzik, a csészelevelek fehér, sárgászöld és bíborszínben tündökölnek.

A Keleti hunyornál is több fajta közül választhatunk, ma már van szimpla, telt virágú és anemone változat is.

Helleborus odorus – Illatos hunyor

a Mecsek környékén találkozhatunk, virágtakarója a kisvirágú hunyorhoz hasonlóan zöld színű, de annál nagyobb, kb. 5-7 cm-es átmérőjű, illata a bodzáéra emlékeztet.

A fekete hunyor után a legkorábban nyíló hunyorfaj, jellemzően a hóvirággal egy időben virágzik.

illatos-hunyor
helleborus-dumetorum

Helleborus dumetorum – Kisvirágú hunyor

Délkelet-Európából származó növény. Itthon a Dunántúl domb- és hegyvidékeinek tölgyes-bükkös erdeiben fordul elő, leginkább a Vértes hegységben. 15-25 cm-esre nő meg. hajtásai általában egyesével bújnak elő a földből, nem bokrosan. Virága zöld színű, illata nincs, bennük sok porzó látható.

Helleborus purpurascens – Pirosló hunyor

Március-áprilisban virágzik, 6-8 cm átmérőjű virága kívül ibolyaszínű, vagy bordó-zöld árnyalatú, amely akkor is díszít, amikor már tüszőtermését érleli. Hazánkban az Északi-középhegység gyertyános-tölgyeseiben fordul elő, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység tölgyeseiben és bükköseiben találkozhatunk vele. Jellemzően mészkedvelő faj.

Heleborus_purpurascens

Kertészetünkben folyamatosan több változatban is kapható

A aktuális választékról kertészetünkben érdeklődhet. Várjuk szeretettel!